2013. április 22., hétfő

Könyvajánló

Barbara Somers és Ian Gordon - Brown: A gyógyító utazás / Transzperszonális pszichoterápia


A könyv az Emberközpontú Pszichológia sorozat VII.-ik része, összesen 15 fejezetből áll.  

Barbara Somers az ún. belső maggal dolgozik. Ő úgy vélte, hogy mindenkiben van egy belső egyedi mag, mely abban a talajban kezd növekedni, amelybe került. Meg volt győződve arról, hogy ha valaki például "almamag" akkor almafa nő ki belőle, legyen bármilyen is az aktuális környezete, gyerekkora. Az illető "minden erejével a belső almamagsága felé fog törekedni". 

A továbbiakban a teljesség igénye nélkül mutatom be milyen részekből tevődik össze a könyv.

Az első fejezetben ír a "Sebzett gyógyítóról", idézek, mivel tetszik amit ír:

"Paracelsus azt vallotta, hogy csak a megsebzett orvos tud gyógyítni. Olyan emberekre van szükség, akik megküzdöttek és még mindig küzdenek a saját életükkel, nem pedig olyanokra, akik már túl vannak rajta, úgy véli, immár teljesen rendben vannak, s azt mondják:" Na most megyek és segítek a szenvedőknek, akik még nincsenek rendben." Olyan emberekre van szükség, akikre megtermékenyítően hatott a sebük."

A második fejezetben többek között ír a Perszónáról, Egoról, Árnyékról. 

Az ötödik fejezetben az Anyáról ír, milyen az elég jó anya, ezután a hatodik fejezetben a belső  Apaképről s az elég jó apáról.

Sokat merít a könyv Jung irodalmából, az archetípusokkal való munkáról és a szinkroncitásról is említést tesz.
 Számomra legérdekesebb fejezetek, mely az álmokról szóltak, honnan erednek s mit jelenthetnek az egyes álmok, illetve az a fejezet, mely a  betegségről mint tünetről szól. A szimbólumok jelzik az életünkben jó vagy rossz irányba haladunk e, s ezek felismeréséhez  illetve értelmezéséhez kellő intuícióra és figyelmere van szükségünk.

Számomra nagyon hasznos volt ez a könyv, mivel átfogó képet ad Jung, Freud írásairól és a humanisztikus/transzperszonális pszichológiáról. Gyakorlati terápiás módszereket is megoszt velünk az író, ez külön jó pont. 

Csak ajánlani tudom minden pszichológusnak és laikusnak is egyaránt. 

Bővebb információt itt találtok, illetve megrendelni is itt tudjátok: http://ursuslibris.hu/a-gyogyito-utazas/ 

S végül részlet a könyvből:

" Különböző fokozatokban ébredünk. A kiválasztottak mehetnek az úton önként, de kiabálhatnak és tiltakozhatnak is. Lehet, hogy mások egyáltalán nincsenek is úton. Ez is rendben van. Soha nem szabad megítélnünk egy másik embert azért, mert úgy véljük, olyannak kellene lennie, mint mi vagyunk. Csak azzal foglalkozzunk, hogy mi magunk ébredünk-e, hozunk-e döntéseket, vállaljuk-e a felelősséget az út minden balesetéért és öröméért. Ne mondjuk azt, hogy " Ide nézzetek, ezt fedeztem fel! Nektek is azt kell tennetek, amit én tettem!" Ez olyan lenne, mintha pofon ütnénk az alvót, vagy tapsolnánk a füle mellett. Semmi baj az alvással, ráadásul amikor felébred, talán felköti a nyúlcipőt, és messze elhagy bennünket, akik teknőcként vánszorgunk."

Korinna.
Nincsenek megjegyzések: