2012. március 5., hétfő

Kultursokk - utazásunk Mongóliába

Jól kezdődött az évünk, egy nagy utazással ázsia szívébe, egy nem túl ismert országba, Mongóliába. 
Minden olyan új és különböző volt, olyan más mint európa. Szerencsések vagyunk mert mi luxus ellátásban részesültünk, így nem sokat tapasztaltunk a szegény mongóliából. Maga a város még teljesen épülőben van, félkész bérházak, és tömegközlekedési dugó, ezek a legszembetűnőbbek a fővárosban. Érekes még az is, hogy a magas irodaépűletek mellett megférnek a kis pléhkerítésekkel körül kerített jurták is. A jövő és a múlt találkozása. 
Ottlétünk első napjai a nagy evésről és ivásról szóltak. Ekkor volt ugyanis a Cagan sar, vagyis "fehér hold" ünnepe. Ez náluk az újév ünnepe. Több nap csak arról szól, hogy a családtagok meglátogatják egymást, köszöntik egymást, először a fiatalabbak az idősebbeket miközben azt mondják, hogy "amaru anuu" vagyis, azt kérdezik hogy vagy? Érdekes volt belecsöppenni ebbe a szigorú szabályokkal teli rendszerbe, mindennek meg van a helye és ideje. A lefontosabb a hierarchia a családban, az idősebb szava a döntő. A nők között a legidősebb nő szavát nem csak megfogadni érdemes, hanem kötelező is. Még egy érdekesség: az a nő ,aki három fiút szül, az mentesül a házimunka alól. Kérdés, hogy helyette vajon ki csinálja meg a munkát, na de ez már egy másik kérdés. 
A mongol étel nagyrészét a hús teszi ki, méghozzá sokkal nehezebb és zsírosabb, mint amit itthon megszoktunk. Volt is az ételtől egy kis hafájásunk. Ezért isznak az ünnepek alatt, egy apró narancssárga bogyóbol készült gyümölcs italt, ami nagyon egészséges, tele C - vitaminnal, és jót tesz a fáradt gyomornak is. Hogy az emberek milyen eszesek voltak régen..hmm, tudták mi tesz jüt nekik, nem úgy mint manapság.
A mongol emberek nem az érzelgősségükről híresek, jó üzletemberek és a család a legfontosabb számukra. Annyira szorosak a szálak, hogy az egy európai ember számára furcsa. Nekem tetszett ez a hozzáállás, hiszen menniyre jó érzés lehet, hogy tudod, egy nagy család van mögötted, akikre bérmikor számíthatsz, és minden egyes tagja a családnak fontos. Valahová való tartozás érzése, az jó. Sajnos nálunk olyan ritka a szép összetartó család, nem ritka, hogy az anya nem beszél a gyermekével. Mongóliában ez lehetetlen, mivel ott az anya a legnagyob kincs, tisztelni kell mindenek fölött, mivel ő adott életet neked. 
Mongólia igazi szépségét csak nyáron lehet megtapasztalni, méghozzá vidéken. A tél az nagyon hideg nappal akár -20 fok is lehet. Nyáron minden zöld, gyönyörű kék égbolt tiszta vizek és állatcsordák kószálnak a hegyekben. Remélem mihamarabb vissza mehetünk erre az érdekes vidékre.
Alább vannak a képek, azok többet mondanak.
Gengish Khan
Marha nyelv savanyú uborkával

                                                                                     


Mongol játék, kecske csontok


Mongol hagyományos étel, budz, hússal töltött tészta
Jurta
Kisboci, volt súlya az tutiArany Budha


Ulanbatar - látkép


Mongol férfi tradicionális öltözékben


Anyagól nincs hiányNincsenek megjegyzések: