AUTOGÉN TRÉNING

Röviden az autogén tréningről

A módszer kezdetei az 1909-es évbe nyúlnak vissza és J.H. Schultznak nevéhez fűződik. Az autogén tréning olyan megfigyelésekből keletkezett, amelyeket J. H. Schultz végzett hipnotizált kísérleti személyeken. Megfigyelte ugyanis, hogy betegei hipnózis alatt, jóleső nehezedés, melegedés és kellemes élményről számoltak be. Ha ez így van – gondolta Schultz –akkor ezt az állapotot magának az embernek is el lehet érnie gondolatai, elképzelése útján.  Ez volt a kiindulása az "önellazítás" történetének.
Az "autogén" szó görög eredetű; az "autos" jelentése "ön", a "genos"-é pedig "származik". Tehát valami saját magunkból származik. A "tréning" eredete a trenírozni = gyakorolni, tehát a gyakorlónak mindennap tennie kell valamit, gyakorolnia kell.

Miben segít? 

Elsőként had mondjam el, hogy Schultz ezt a módszert magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlotta. Azonban sok más problémán is segíthet, segít például abban, hogy sokkal nyugodtabban álljon hozzá a dolgokhoz, így önmagához és másokhoz is. Jótékony hatása van az alvásra, ha tehát alvásproblémái vannak, bátran ajánlom. A stressz és szorongás már szinte népbetegség – ebben is segít az autogén tréning, csökkenti a feszültséget. Sajnos manapság szinte minden életterületünkön megjelenhet a teljesítmény orientált szemlélet. Ezt frusztráló és stresszes. A felgyülemlett feszültséggel azonban nem tudunk mit kezdeni, ebben segíthet az autogén tréning.
Növeli a koncentrációs képességet is, valamint segít a pszichoszomatikus betegség – melyeknek nincs szervi oka – esetén is.
Ami a legfontosabb, hogy a testi reakciói által válaszokat kaphat a saját viselkedésére, így jobban megismerheti önmagát.
Tudnia kell, hogy ez az autogén tréning egyben terápia is. Ez lehetőséget nyújt ahhoz, hogy jobban elmélyedjen önmagában és megtanulja teste szimbolikus nyelvét. Azt a nyelvet, melyet ma már kevesen ismernek.

Ki tudja megtanulni az autogén tréninget?

A módszert szinte bárki elsajátíthatja, nem szükséges hozzá különleges tehetség, ugye ez már bíztató? J  Kell hozzá még egy kis motiváltság, bizalom, hogy képes segíteni Ön számára ez a módszer illetve, mint mindenhez az életben ehhez is kell egy kis kitartás. Fontos még az is, hogy rendszeresen gyakorolja az órán átvett gyakorlatsorokat, csakis így lesz hosszú távon hatékony.

Mi a lényege?

„Az autogén tréning lényege, hogy a rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatokkal – belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel – létrehozzuk a pszichés és testi ellazultságot. Ebben az alvás határán lévő relaxált állapotban elménk befolyásolni képes testünk ön-regulációs rendszerét, amely a keringést, szívritmust és légzést is kontrollálja. Az autogén tréning eljárás lehetővé teszi a stressz kontrolálását oly módon, hogy megtanítjuk autonóm idegrendszerünket ellazítani.” (www.relaxacio.hu)

Mennyi ideig tart?

Az autogén tréning összesen 15 – 20 alkalomból áll, heti egy alkalommal találkozunk 45 percben. Ez alatt a körül belül három hónap alatt, megtanulja ezt a módszert, ahhoz azonban, hogy kellő képen hasson, még további három hónap gyakorlás szükséges, természetesen ezt már otthon egyedül teheti meg.

Akkor ajánlom, ha:

- gyakran szorong és nem tudja önmagát adni
- nehezen alszik el, rosszul alszik vagy kialvatlan
- keresi önmagához az utat
- gyenge az immunrendszere és gyakran megbetegszik
- kimerültnek érzi magát


Varga Miriam
Pszichológus, képesített autogén tréner
20/257-1411
miriamtimkova@gmail.com


Nincsenek megjegyzések: