2014. augusztus 7., csütörtök

„Csak a hülyék járnak pszichológushoz!”

                        


Sajnos ez a tévhit még nagyon erősen él a köztudatban most a 21. században itt Magyarországon is.
Ha valaki elszánja magát arra, hogy bejelentkezzen pszichológushoz, akkor azt sok esetben még a saját családjának sem árulja el. Érdekes ez a felfogás. Hiszen ha valakinek testi problémája van, akkor minden szégyen nélkül besétál a kórházba és ott az orvos segítségét kéri. Sőt az idősebb generáció (tisztelet a kivételnek) egyenesen büszke arra, ha minél több betegséget tud felmutatni és azzal szinte dicsekszik. Ha ezt a gondolkodást megfordítjuk, és úgy nézünk az egész helyzetre, mint akinek semmi tudomása arról, hogy mi számít szégyennek és mi nem, akkor szerintem az orvoshoz járás lehetne szégyen, főleg napjainkban. Vegyük csak azt, hogy manapság már mindenki számára ismertek azok a gondolatok, hogy: tudattalan, a gondolatok teremtő vagy pusztító ereje, pozitív gondolkodás és satöbbi. Számos pszichológiai és ezoterikus könyv, cikk, videó érhető már el mindenki számára az internet jóvoltából. Ma már nem kiáltják ki kuruzslónak, vagy nem égetik el mágján azt aki ezekkel a dolgokkal foglalkozik vagy netalán még hangot is ad véleményének.

Tehát olyan lelki, spirituális szintre jutottunk, hogy a testi betegségek nagy százaléka kikerülhető lenne, ha az ember kicsit jobban foglalkozna a lelkével, vagy csak elindulna egy önismereti úton. Rengeteg fölösleges negatív energiától szabadulna meg, ha csak egy kicsit is őszinte lenne magával, nem söpörné a szőnyeg alá a problémáit. Ehhez azonban kell egy fajta tudatosság, ami valaki számára teljesen természetes, valakinek azonban tanulnia kell. Azoknak, akiknek ezt tanulniuk kell és van is rá motivációjuk, azok számára hasznos, ha pszichológushoz fordulnak.

Azok, akik rendszeresen járnak orvosról orvosra és egyik sem tud nekik segíteni, érezhetnének szégyent, mivel minduntalan külső segítségre szorulnak anélkül, hogy kicsit is magukba néznének, vagy megpróbálnának változtatni. Az, aki csak egy pillanatra is megkérdőjelezi a dolgok igazságát, kicsit leül és megpróbál saját magának válaszokat adni, de hangsúlyozom, ha csak egy pillanatra is, már győzedelmeskedik, mert nem engedi, hogy tárgyként kezeljék a testék, külön választva a lelkétől. Ez már fél sikernek számít.


Én szerintem hamarosan eljön az a nap, amikor az, ha valaki pszichológushoz jár, nem hogy tabu lesz és szégyen, hanem egy nagyon elismerő dolog. Hiszen  az az ember aki egy lélekbúvár segítségét kéri, az azt jelentheti, hogy eljutott egy olyan pontra, hogy szeretne önmagán jobbítani, önmagát jobban megismerni és ehhez fel kell hogy ismerje egyben gyengeségét is, ami nagyon bátor tett. Ahogy Hamvas Béla írja: „ Nem az győz, aki kemény marad, hanem aki meglágyul és enged és befogad és felad és feloldja magát. Az önfeladás nem a gyengeség, hanem az erő jele

Amikor valaki egy külső személyhez fordul, bármilyen lelki vagy élethelyzeti problémával, az azt jelenti, hogy kész változtatni egy bizonyos dologban az életében. Ehhez bátorság kell, mert a legkényelmesebb dolog az állandóság, ami tudjuk, hogy lényegében nem is létezik.
Aki tehát pszichológushoz jár, az rálép egy önismereti útra, esélyt ad magának arra, hogy reálisan, minden elfogultság nélkül tükröt tartsanak felé. Ezt nem mindig könnyű elfogadni, de egy pszichológus ezt úgy teszi, hogy nem jár olyan nagy fájdalommal, inkább megkönnyebbüléssel. Ez még mindig kevésbé fájdalmas, mint egy operáció.


Amikor megjelenik az ember lelkében egy egyensúly zavar, az sok tünetben megnyilvánulhat: fáradság, motiváció hiánya, már nem okoz örömet az, amit korábban imádott csinálni az illető, különféle fájdalmak a test bármely pontján – fejfájás, hátfájás - elalvási problémák, balesetek, ha elveszíti sorozatosan a személyes tárgyait, ezek mind - mind jelek, a lélek jelez, hogy valami nem jól működik. Nem jól csinálod épp a dolgaidat, nem jó irányba haladsz. Ha ezeket a jeleket felfedezed  illetve fel mered ismerni, akkor még segíthetsz magadon! Akár úgy, hogy pszichológushoz mész és közösen jöttök rá, mi az a valós probléma, ami miatt nem mennek úgy a dolgok ahogy azelőtt.
Ha nem mered, nem akarod ezeket a jeleket komolyan venni, akkor bekeményít a lelked és átteszi testi tünetbe, betegségbe, vagy a fent felsoroltak egyikébe a problémádat. Ha ezt sem veszed komolyan? Akkor még inkább durvul a helyzet addig, míg a végén szépen kinyírod magad. Ez kegyetlenül hangzik? Tudom, de ez az igazság!

Ebből a nézőpontból, azok akik rendszeresen járnak orvosról orvosra, operációról operációra, döntik magukba a gyógyszereket – a gyávák, finomabban fogalmazva, ők azok még nem jutottak el odáig, hogy felismerjék testük nem választható el lelküktől. Én hiszem, hogy minden betegség oka lelki, valaki hisz abban, hogy egyes betegségek karmikusak, igen az is lehet, hogy néhány az, de amint helyesen áll az illető ehhez a betegséghez, az ő helyzete is javul valamelyest. Nem biztos, hogy tökéletesen kigyógyul, de jobban fogja magát érezni. Azok pedig, akik egészségesen születtek és az életük során apránként, fokozatosan ölik magukat a gondolataikkal, hozzáállásukkal, azok azt sajnos maguknak köszönhetik.Sosem késő szerintem változtatni az életstíluson. A mai korban egyébként is rengeteg lehetőség van arra, hogy felismerje az egyén ha valamit rosszul csinál és arra rögtön megoldást is találhat. A csapból is a pozitív gondolkodás folyik, szinte már túl sok is, az emberek olykor már immunisak is, de az nem baj ha az ember javíthatatlanul optimista J

 Remélem pár év múlva már dicsőség lesz ha valaki segítőhöz – pszichológushoz fordul, mert az azt fogja jelenteni, hogy tesz önmagáért. Segítő lehet akár egy könyv is, és bárki aki a lélek ismerője, szakképzett és gyógyító szándékú.

Figyeljetek hát oda magatokra, semmi nem történik véletlenül (akkor jelenlegi világunk sem létezne), egyetlen tünet, egyetlen betegség sem jön véletlenül. Legyetek tudatosak és visszaáll az egyensúly. J
Köszönöm, ha elolvastad ha esetleg segítőre lenne szükséged, bizalommal fordulj hozzám.

Varga Miriam
Telefon: 06 20/257-1411
Tanácsadás helyszíne Mosonmagyaróvár

Nincsenek megjegyzések: