2013. november 21., csütörtök

Ez valóban én voltam?



Sokszor tesszük fel magunknak ezt a kérdést. Néha annyira másképp reagálunk egy- egy szituációban, mintha nem is önmagunk lennénk. A kis félénk nyusziból hirtelen egy elemeháborodott sakál lesz? Vagy amikor épp ki kellene mutatni a szeretetünket, akkor ellenségesen bezárkózunk?
Miért van ez, hogy ennyire ellentétes személyként működünk? Hogyan lehet ezt kordában tartani és harmonizálni megvadult belső karaktereinket? 

Mielőtt erre kitérnénk, először gondoljuk végig, mi állhat ennek a működésmódnak a hátterében?
Ha azt az elméletet tekintjük át, amit a tranzakció analízis énállapotoknak nevez, akkor könnyen megérthetjük a helyzetet.
Mi is az Énállapot? Személyiségünk nem egységes és statikus, hanem szereplőkből tevődik össze. Ezért vagyunk ilyen színesek és olykor kiszámíthatatlanok! Ezek a szereplők, énállapotok többen is lehetnek, minimum kettő maximum nyolc-kilenc. Ezek az énállapotok külön személyiséggel, jellemmel rendelkeznek. Mindegyikük mást-mást szeret, másképp viselkedik. Mindegyiküknek van akarata, vágya. Ezek az énállapotok váltakozva vannak jelen viselkedésünkben, váltják egymást. Van amikor óránként, percenként de van hogy évekig egy énállapot uralkodik a személyiségünkön. Ezért érezhetjük magunkat olyan különbözőnek sokszor. Mintha két, három vagy négy ember is élne bennünk. Hogyan lehetek még sajét magam számára is ennyire ellentmondásos? - kérdezed néha. 
Skizofrén helyzet ez. Az énállapotok legtöbbször harmonizálnak egymássall, illetve tudunk találni közöttük találkozási pontokat. 

A humanisztikus asztrológiában az énállapot elmélet nagyon szépen követhető a gyakorlatban.
Ha megismered a saját belső figuráidat, megismered önmagadat is. Közelebb kerülsz azokhoz a furcsa szituációkhoz, amikben nem értetted a viselkedésedet. 

Nézzük csak mit is jelent ez a gyakorlatban?

Ha például neked van három énállapotod, egy Oroszlán, Szűz, és Mérleg, akkor a következő képpen viselkedhetsz. ( Ez egy extrém példa, mivel ezek egymást követő jegyek a naptárban, ezért nagyon ellentétesek egymásnak).

Ha rosszul működnek az énállapotaid, mivel még nem ismerted fel őket, akkor lehet hogy bizonyos helyzetekben annyira kitör belőled az Oroszlánság, hogy szinte elnyomod a közeledben lévőket, feljebbb valónak érzed magad és rendkívül arrogánsan viselkedhetsz. Amikor a Szűz énállapotodba kerülsz, aki egy szorgos hangya és tipikus beosztott szerep az övé, bűntudatot érzel és szégyelled magad hogy lehettél ilyen  bunkó. Ezt tetézheti hogy az Oroszlán nagy lábon szeret élni, szórja a pénzt, mert neki csak a jó minőségű kvalitás termék kell. Ellenben a Szűzzel, aki garasoskodó és szélsőséges módon lehet spór ember. A Mérleg énállapodot szépen rezonál az Oroszlán hedonista életére, itt nagy lehet a harmónia. Az énállapotok, amíg nem ismered fel működésmódjukat, eluralhatják az életedet. Váltogatják egymást és harcban állnak. Te pedig egy káoszt érzel a fejedben, harcok dúlnak benned. 

Amikor az énállapotok erősítik egymást és jól kiegészülve működnek, a képlet a következő lehet:

egy nagy vállalat vezetőjeként, vagy csak egyszerűen családfőként (Oroszlán énállapot), igazságosan uralkodsz a népeden, besztottjaidon, nagyban gondolkodsz. Szűz énállapotoddal az apró gazdasági dolgoba is jártas vagy, jól gazdálkodsz a pénzeddel és nagyvonalú életstílusod mellett spórolni is megtanulsz. A Mérlegségednek köszönhetően könnyen teremtesz kapcsolatokat az üzleti partnereiddel és mindig minden szituációban diplomatikusan tudsz jelen lenni, aki kedves és lojális, ráadásul szép :)

Ezek rendkívül szélsőséges példák voltak. Az egész történetben az a legszebb, hogy énállapotaid olyannyira különböző habitusúak és különbözőek lehetnek, hogy intellektusban is elüthetnek egymástól. 

Remélem érzékelettem azt, mit is jelent az énállapot.

Ha most arra gondolsz, hogy kedves párodnak ugyanúgy három vagy több énállapota van, és azok némelyike rezonál csak a tieddel....akkor azt jelenti, hogy este lefekvéskor az ágyban akár heten is lehettek! :D :D Szép kis csapat gyűlhet össze. Kemény és szép kihívás ha valaki ezeket az énállapotokat megtanulja felismerni, kezelni tudja és együtt élni velük :)

Ugye a kérdésed most az: vajon nekem milyen énállapotaim lehetnek?

Egyet biztos ismersz, az pedig az, hogy melyik hónapban születtél. A következő, hogy mi az aszcendensed. A Holdad is jelez egy énállapotot...és még vannak lehetőségek.

Ebből az írásomból tehát érezheted milyen összettett is a lelkünk, mennyire sokszínűek vagyunk. Lehet ezt erőforrásosan megélni, tehát hogy táplálkozzunk figuráinkból, vagy épp ellenkezőleg a legrosszabb módon megélni szereplőink jelenlétét.

Gondold át melyek a legjellemzőbb vonásaid. Próbáld leírni legjellemzőbb mondataidat, elveidet azt, hogyan vagy jelen helyzetekben. 
Majd nézd át a 12 asztrológiai jegyet és biztos rátalálsz valamelyik énállapotodra. 

Következő alkalommal leírom, mi van akkor ha valaki nem éli vagy nem élheti énállapotát. Az mit okozhat a személyiségben? 

Szép estét, remélem elgondolkodtató volt írásom.

Ajánlom a következő könyveket: Eric Berne: Emberi játszmák, Sorskönyv
                                                        Rákos Péter: Jegyek és játszmák  

Illetve ebben a blogban olvashattok részletesen a énállapotokról és a karaktervédekezésekről: http://karaktervedekezes.blogspot.hu/


Mira.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Mira, feltettem ezt a cikkedet az oldalamra, természetesen forrás megjelöléssel, remélem, nem gond.
Érdekesnek találom és ha más is, legalább idetalál Hozzád.
Namaste,
Kazu

Korinna írta...

Kedves online barátom Kazu,

megtisztelő ez Tőled! Köszönöm szépen! :)

Mira.