2012. október 2., kedd

Nap és Hold


Mostani bejegyzésemben következzék az a két égitest, melyek legnagyobb hatással vannak ránk.
Azért írom őket egy bejegyzésben, mivel két nagyon fontos princípiumot képviselnek, a férfi és női energiákat, melyek nem létezhetnek egymás nélkül a világban. Mint a Jin és Jang energiák, ellentétei egymásnak, mégsem létezhetne a világ az egyik nélkül. Ebben a megközelítésben a Nap a Jang és a férfi míg a Hold a Jin, női  energia.
Nézzük meg először külön - külön a két planétát, mik a jellemzői, melyik jegy uralkodó bolygói és azt hogy mit is jelentenek a horoszkópban.

A Nap a naprendszer legnagyobb égiteste és a legnagyobb befolyással rendelkező objektum az asztrológiában. A Nap az egyén önérzékelését demonstrálja a hosroszkópban, valamint megmutatja mi a legfontosabb és leghangsúlyosabb érdeklődési területünk. Általában az emberek a Napjegyükkel azonosítják magukat, például azt mondják,hogy én Rák vagyok ezért ilyen és ilyen jellemzőim vannak, leginkább a Skorpiókkal vagy Bikákkal jövök ki. Viszont a Napjegyünk csak a jéghegy csúcsa, egy ember személyiségét még sok más planéta, fényszög illetve jegy befolyásolja. A Nap az Oroszlán jegy uralkodó bolygója. Az Oroszlán tüzes jegy, ő az állatok királya, az uralkodó, mint ahogy a horoszkópunkban is a Nap a legfényesebb. Az Oroszlán jelmondata: Cselekszem, kifejezésre juttatom érzéseimet.  

A Nap jellemzői: életerő, középpont, akarat, hatalom, nappali tudat, bal agyféltekés funkciók, teremtő erő, önkontroll. A Nap szimbólum a legbelső személyiségmagunkat jelképezi, amely felé a tudatosodás útján haladnunk kell, mely felé az életútunk vezet.

A  horoszkópban a Nap jelzi egyben az apánkat, a férjünket, tágabb körben a főnökünket, a miniszterelnököt vagy a királyt. Tehát minden olynan karaktert akit tisztelünk, akire felnézünk. 

Attól függően hol  helyezkedik el a Napunk a horoszkópunkban, lesz erőteljes vagy erővesztett a hatása. Ha az Én házában (1-es Ház) helyezkedik el, mindenképpen megnyilvánul a viselkedésünkben.Önmagunk képviselete lesz a legfontosabb, sokszor úgy fejezhetjük ki magunkat, hogy másokra nem vagyunk tekintettel. Rájövünk, hogy életünk forgatókönyvében mi magunk írhatjuk a sorokat. 
Ezzel szemben ha a Társ házában (7-es Ház) helyezkedik el, a fókusz a másikra összpontosul. Fontos mit gonolnak rólunk, akár annyira alá vetjük magunkat a párunknak, barátunknak, a világnak, hogy az egyenlő a teljes önfelaással. Ezek szélsőséges példák voltak, hogy megértsük hogyan nyilvánul meg a Nap az egyéni életünkben. 

A Hold képviseli a női energiákat, az érzelmeket, ösztönket, empátiát. A Rák jegy uralkodó bolygója, így van összefüggésben az anyasággal is. Mint szereplő a horoszkópunkban jelöli az anyánkat, a saját anyaságunkkal illetve nőiségünkkel való kapcsolatot, a  férfi horoszkópban a feleséget. 
A Hold tápláló, otthont teremtő. Olyan kellemes egy Hold típusú emberrel együtt lenni, jól esik vele a beszélgetés, jó a közelségében lenni, mert anyáskodó, gondoskodó, aki ha betegek vagyunk, szívesen ápolgat bennünket. Szívesen süt, főz, sokszor úgy bánik a felnőtt barátaival is, mintha a gyermekei lennének, eteti őket és meleg takarót tesz rájuk, hogy meg ne fázzanak :) Azok a nők akiknek minden vágyuk, hogy anyává váljanak és az anyaság legyen a hivatásuk, nagyon gyakran a Rák jegyében születtek.


A Hold előnyös helyzete a horoszkópban felerősíti az együttérzés, empátia érzéseit. 
Férfi horoszkópban úgy fejti ki hatásást, hogy:
-  a férfi vagy éli a Hold énállapotát, ekkor nőies, odafigyelő lesz. Gyakran választ olyan foglalkozást, mint az óvóbácsi, festő, író, vagy szakács. A Dalai Lamanak Rák Napja van és az Aszcenense is Rák, és mivel ő egy nagyon magasan fokon álló szellemi vezető, Ő mindenképpen éli a Holdját.
- ha a férfi nem éli ezt a nőies énállapott, mert elnyomja magában (férfiaknál ez a gyakoribb, mivel már gyermekkorában azt sulykolják belé, hogy egy kisfiúnak nem szabad sírnia), akkor legtöbbször kivetítve éli meg egy külső személyben. Ilyen személy lehet a feleség. Ekkor a férfi szülöttünk olyan parnert keres magának tudat alatt, aki bele illik az ő Hold formájába. Hogy jobban megértsétek a dolgot: ha például egy férfinak Oroszlán Holdja van, akkor olyan nőt keres akire biztosan felnézhet, egy királynő szépségű, vagy kisugárzású nőt, aki elegáns és erős karakterű, aki szereti az élet élvezeteit. Természetesen lehet, hogy ez csak a férfi szemében van így, a külvilág lehet máskép gondolja. A horoszkóp azonban az egyén látásmódját tükrözi, hogy ő hogyan éli meg a dolgokat.

"A  Hold arról ad felvilágosítást a horoszkópunkban, hogy:

- Hogyan érzékelem a világot, milyen szemüvegen keresztül nézem, melyek az alapvető beállítódásaim?
-  Milyen képem van a gyermekkoromról és az anyámról?
-  Mennyire vagyok kész az érzelmeimnek szabad folyást engedni?
-  Mekkora igényem van a biztonságra és a védettségre?"Végül jöjjön néhány idézet a Nappal és Holddal kapcsolatban.

Nap: " Az élet egyetlen hasznos feladata, hogy teljes szívvel végigmenjünk az úton."


Hold: " Nem vizsgálok csak érzek" , " Csak egy anya tudja, mit jelent szeretni és boldognak lenni"


Remélem sikerült szemléltetnem a Nap és Hold energiákat a horoszkópban. 
Most már csak mindössze egyetlen bolygónk van hátra, ez pedig...ugye kitaláltátok!? Ez a Plútó lesz, ami a naprendszerünk utolsó "rettegett" planétája is egyben, pont így jött ki (nem véletlenül, mert véletlenek nincsenek). 

Tehát hamarosan újra jelentkezem, Mindenkinek Áldott szép napokat kívánok ebben a zűrzavaros világban :)

K.


Forrás: a szokásos könyvek
Nincsenek megjegyzések: