2012. szeptember 10., hétfő

Könyvajánló

Had ajánljak Nektek egy nagyon jó könyvet, melyet nem rég vettem. A címe : Buddhizmus és asztrológia / Horoszkópelemzés buddhista megközelítésben/, szerzői: Jhampa Shaneman és Jan V. Angel. A könyv a buddhizmus és az asztrológia témakörét járja körbe. Keresi mi a közös a kettőben. Nagyon hasznos azoknak akik asztrológiát tanulnak, vagy csak érdeklődnek az ezotéria iránt. Gyakorlati tanácsokat is rejt  a könyv horoszkópfejtéshez.
Ezen kívül Buddha életét is leírja és azt miről is szól ez a vallás.

A könyv végén pedig meditációs technikák találhatóak, melyeket bárki könnyen elvégezhet.

Szerettel ajánlom mindenkinek. Számoma nagyon sok hasznos információval szolgált.

Jöjjön egy részlet  a könyvből:

" Mulandóság a barátságban

A mulandóság tudata segít legyőzni a ragszkodásra és kapaszkodásra való hajlamot. Az emberek többsége azért kedves más emberekhez, mert tudja, hogy cserébe kap valamit. Az ember azért ad szeretetet, mert cserébe támogatást, érzelmeket és biztonságérzetet kap. Az ember azért törődik a többiekkel, mert be akarja biztosítani magának, hogy őt is folyamatosan elfogadják. A barátság a legkisebb nézeteltérés miatt is bizalmatlanságba fordulhat. Nagyon hirtelen elveszíthetünk egy barátságot néhány szóváltás miatt. A legtöbb ember tagadja, hogy ilyen ingatag volna, és azt állítja magáról, hogy megbízható. Ezzel szemben számos buddhista bölcs tanítja a következőt: " Aki reggel még a barátod, estére könnyen válhat az ellenségeddé". Ez pedig azért igaz, mert sok barátság csupán a személyes szükségleteken alapul, nem pedig a valódi törődésen. 

..............

Az emberi kapcsolatok egy másik területe, amire rossz hatással van az állandóságra való törekvés, a nem tudatos együttélés. A szerelem igazi célja elvész az előrevetített tervekben. A tudatlan elme így gondolkodik: A kedvesem örökké itt lesz. Majd holnap szakítok rá időt.
    Ezt a hozzáállást jól összefoglalja John Lennon egyik dalszövege: "Az élet az, ami akkor történik, amikor éppen más terveket szövögetünk". Azok az emberek, akik így gondolkodnak, azt hiszik az idő végtelen és mindig ott lesz a lehetőség. 
.......
  A kapcsolatok csak rövid ideig állnak fönn, aztán megváltoznak, átalakulnak. Erről szól a mulandóság. Még ha valakinek sikerül is egyetlen emberrel leélnie az egész életét, egy szinten akkor is bekövetkezik az elszakadás. A buddhisták úgy hiszik, hgy az egyetlen, amit egy kapcsolattól kaphatunk, a karmikus szerep, amit játszottunk benne. Csupán azt visszük magunkkal a jövőbe. A buddhista felteszi a kérdést: Mit akarok magammal vinni a jövőbe? Ragaszkodó, kapaszkodó hozzáállást, vagy odaadó, támogató kapcsolatot?
   Ha birtoklási vágyat, kapaszkodást, haragot és féltékenységet mutatunk barátaink felé, ezeket fogjuk magunkkal vinni a halálunkkor. A buddhista tanítás szerint az alkotja a karmikus "csomagot", amit életed során másoknak érzelmileg nyújtasz. Ez a karmikus folytonosság van jelen a gondolatfolyamunkban. Hogyan változhatunk meg mi magunk, ha nem változtatjuk meg a hozzáállásunkat minden egyes aktuális cselekedetnél? A buddhista szemszögből interpretált asztrológia ebben a kontextusban értelmezendő."

Ugye milyen elgondolkodtato? :)

K.

Nincsenek megjegyzések: