2012. szeptember 10., hétfő

Az intellektuális Merkúr


Szeretnék most aktuális lenni, ezért következzen a Merkúr, mely a Szűz jegy  uralkodó bolygója. Jelenleg a Szűz jegyében járunk (augusztus 23.-tól szeptember 22.-ig). A Merkúr, ugyanúgy , mint a Vénusz is két jegynek az uralkodója. A Szűznek és az Ikreknek, viszont mindkettőnél másképp fejti ki hatását.

A Merkúr jele az egyetlen a bolygók közül, mely tartalmazza a kört, félkört és a keresztet is. Tehát össze köti a szellemet (kör), lelket (félkör), és a testet (kereszt).  Így az emberi lét három síkját ábrázolja és közvetít közöttük. A Merkúr egy semleges bolygó, jó közvetítő az ellentétek között.

Merkúr
Az Ikrek levegős jegy és a Merkúr itt a mozgékony, szellemi oldalát juttatja kifejezésre, míg a Szűzben a  földiesség érvényesül. Egy Ikrek-Merkúr mindenre nyitott, kötetlen, könnyen barátkozó, kissé felszínes. A Szűzben a Merkúr feladja ezt a jellegét és sokkal földhöz kötöttebb lesz, gondolkodása itt sokkal gyakorlatiasabb, analizáló és kritikus. 

A horoszkópban a Merkúr jelzi, hogyan gondolkodunk. Jelentheti még: a mozgást, intelligenciát, ügyeséget, játékot, kommunikációt, írást -beszédet. 

Mint szerep, a horoszkópban lehet: a gyermek, riporter, testvér, hírvívő, ügyeskedő, műsorvezető.

Mutatja még azokat a képességeinket is, amellyel gondolatainkat, elképzeléseinket, kommunikációs technikáinkat és természetes kíváncsiságunkat jelenítjük meg. A Merkúr számos intellektuális funkciót stimulál. Egy spirituális útkeresőnek a megfelelő működéshez megfelelő intellektuális kapacitásra van szüksége. Ez segít megérteni motivációinkat, azt hogy mik vagyunk és mivé válunk.

A horoszkópban a Merkúr arról ad felvilágosítást, hogy: ( és itt a saját horoszkópunkba is bele tekinthetünk)
  1. Hogyan gondolkodunk és beszélünk (logikusan, racionálisan, gyorsan, alaposan stb.).
  2. Hogyan tanulunk (könnyen, nehezen stb.) és mit jelent számunkra a tudás.
  3. Milyen mértékben tudunk elvonatkoztatva - így tehát objektíven és semlegesen is  gondolkodni.
  4. Milyen rugalmasan és alkalmazkodóan reagálunk az élet eseményeire.
Lássunk egy példát: 

tegyük fel a Merkúr a Kos jegyében van. Ilyen állásnál az illető nagyon gyors gondolkodású, (tüzes Kos jegy miatt) akár gyorsan is beszélhet, hadarva. Éles látású, azonban olykor hamarabb kiszalad a száján a mondanivalója, mielőtt elgondolkodhatna rajta. Gyorsan tanul az ilyen személy, amit mond azt biztos nagyon szenvedélyesen, átéléssel teszi. Azonnal  cselekszik. 
Ennyi fért most a bejegyzésembe, ígérem most már aktívabb leszek és hamarosan jön a következő bolygó.

Sziasztok,

K.

Felhasznált irodalom: 
Rákos Péter: Horoszkóp útikalauz, Jhampa Shaneman és Jan V. Angel: Buddhizmus és asztrológia, Brigitte Hamann: A tizenkét archetípus
Nincsenek megjegyzések: