2012. április 15., vasárnap

Szaturnusz - a küszöb Őre

Hogy hű legyek a blogom címéhez, most elindítok egy sorozatot, melyben a 10 planétáról írok majd, hogy azok hogyan nyilvánulnak meg a horoszkópban, mi a jelentésük, valamint példákat is hozok fel a saját életemből is. Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket, és azt is remélem, hogy sikerül egy átfogó képet adni a témáról.

Vágjunk is bele, és laza kezdésként jöjjön a félelmet és sok ellenérzést keltő Szaturnusz.

Szaturnusz

Ezt a planétát a régiek több névvel is ellátták, mint például a címben is szereplő, Küszöb Őre, Infortuna maior ( a nagy szerencsétlenség), Kövek Ura, Idő Ura. Ebből is érzékelhető milyen szigorú és tiszteletre méltó is egyben ez a bolygó. 
A Szaturnusz a Bak jegy uralkodó bolygója.
Testrészei: bőr, fogak, térd, bal fül, epehólyag.
A szaturnusz jellemzői és kulcsszavai: fegyelmezett, rendszerezett, felelősségteljes,ambíció, karrier, korlátozás, szigor, hűség. Jelképezi még a konvencionalitást, az öregedést, bölcsességet  is. 
Sokszor, mint Tanítómestert emlegetik.
A Szaturnuszhoz köthetőek olyan betegségek, mint a depresszió, melankólia, reuma, ízületi betegségek, epekő, vagy érfalak megkeményedése. 
Ha a Szaturnuszra gondolok, egy őszhajú, bölcs, de nagyon szigorú öreg ember képét látom magam előtt, aki ítéletet mond és nem tűr ellentmondást. Hatása a horoszkópban lassú de tartós változások. Azért félnek sokszor az emberek tőle, mert a halál és a szerencsétlenségek is jellemzik. Viszont, mint tudjuk ahhoz, hogy valami új szülessen, a réginek el kell pusztulnia. 
Jelöli még a formát is, magát a kézzel fogható anyagi világot is. 
Ahol a horoszkópunkban tartózkodik ez a planéta, ott megszorításokat és hátráltatást érezhetünk.
A küszöb Őre

A szaturnikus emberek, vagyis azok akiknek domináns helyen helyezkedik el a horoszkópunkban ez a bolygó, például: akiknek Bak az aszcendensük, vagy a Napjegyük, akiknek az 1. házukban van a Szaturnusz, azok nagyon kemények önmagukkal és másokkal szemben is. Magasra teszik a mércét, kitartóan küzdenek a céljaikért, szívósak, és képesek akár mindenkin keresztül gázolni, hogy elérjék amit akarnak. Önzőnek, karrieristának és érzéketlennek tűnhetnek, de a látszat néha csal.
Így első hallásra, nem túl pozitív a kép az Szaturnuszról ugye? Viszont ne feledjük, hogy fontos a rendszer az életünkben és ezt adja nekünk ez a planéta. 
Sokszor jellemzik a remete jelzővel is, és gyakran érezheti magát egy ilyen Szaturnikus ember magányosnak. Nem csak mint fizikai magányra gondolok itt, hanem lelkire. Nem tud kapcsolatokat kialakítani, lelkileg elszigetelődik, nem tudja kimutatni a szeretetét, vagy azt hogy intimitásra vágyik. Házasságban/párkapcsolatban érezheti azt a bizonyos társas magányt, azt szeretné, hogy a párja tudja mit akar, szavak nélkül is. Ez csak abban az esetben nehézkes, ha mindkét félnek van Szaturnusz érdekeltsége, vagyis mindketten ugyanott sérültek, és sajnos ez párkapcsolatban nagyon gyakori probléma, mert a felek olyanok egymásnak mint egy tükör.
Azt hiszem egy elég kerek kép alakult ki bennetek erről a bolygórol. Most pedig jöjjön néhány személyes tapasztalat, amelyből nem is kevés van.
Én egy olyan "szerencsés" ember vagyok, akinek mindkét szülője a Bak jegyében született, és, hogy még ezt megszépítsem, a Párom is erős Szaturnusz befolyásoltság alatt van. Mit is jelent ez és hogyan is hat az én Mérleg/Halak lelkemre?
Lássuk: gyermekként, néha nehezen éltem meg a szüleim keménységét, néha úgy érzetem, mintha egy katonai táborban lennék. Számunkra a családi kikapcsolódás a jól megszervezett, közös munka volt :) Ezalatt fizikai munkát értek. Nekem persze ez volt a normális. Hálás vagyok, hogy kemény kézzel neveltek, más esetben lehet egy málé lennék. Ami nehezített volt az érzelmek szabad és spontán kifejezése, ezt a sebet mai napik nyögöm, a szüleim arcáról sokszor nem tudtam érzelmeket leolvasni, ezért én magam sem tudom sokszor egyes szituációkban  mi is a helyes viselkedési forma. 
Ezzel a családi mintával, nem is tudtam volna jobb és találóbb párt találni, mint az én első Házas Szaturnuszú és Skorpió aszcendensű kedvesem. Hogy ez mit jelent? Akinek az 1. házában van planéta, azt rögtön látja  a külvilág a személyen. Például akinek itt van a Szaturnusza, azt egy szűkszavú, szigorú, tiszteletre méltó embernek látják, akivel nem érdemes vitába szállni. Ezt a helyzetet persze sok minden befolyásolja, enyhíthetik egyes hatások, én most sarkítottam. 
Hálás vagyok a Páromnak is, mert Ő az én legnagyobb Tanítómesterem. Sokféleképpen lehet megélni egy helyzetet, hát akkor miért ne próbáljuk mindennek a pozitív oldalát nézni :)
Végezetül had meséljem el az egyik gyermekkori álmomat, melyre mai napig tisztán emlékszem, és néha -néha még most is kísért az emléke. Ez az álom számomra tisztán a Szaturnuszt szimbolizálja, egy kissé talán Plútói (erről a planétáról majd késöbb lesz szó)hatással megspékelve.
Álom: egy színpadot látok magam előtt, sötétség borítja a nézőteret, csak sejtem, hogy színpadon vagyok, felülről egy kis fény szűrődik, mintha Isten fénye volna. Ez a  színpad minden oldalról zárt teret alkot, feketeség uralkodik körülöttem. Szorongató, nyomasztó érzés van a lelkemben. Be vagyok zárva és nem juthatok ki innen. A színpad közepén megpillantok a padlózaton valamit, egy kicsike víztócsát, melybe bele nézek, és az az érzés fog el, hogy az ott a kiút a másik világba. De oly szűk az átjáró, hogy én nem férek át, és a nyomasztó érzés még inkább eluralkodik rajtam, hogy be vagyok zárva. Hirtelen mintha megpillantanák valakit "odaát", mintha egy gonosz kis vihogó manó volna. A fentről világító fény nyugalmat ad, de egyben félelmet is, hogy valaki figyel.
Maga az álom csak érzések szintjén van bennem, de annyira meghatározó, olyan ősi érzések és szimbólumok vannak benne, hogy nem tudom nem azt hinni, hogy valaha, valahol, megtörtént már velem. Talán nem ebben a dimenzióban. Az álom jelentését mindenkinek a saját fantáziájára bízom.

Ennyit a Szaturnuszról! 
Szeretném még azt megjegyezni, hogy ez csak egy pici szelet volt a bolygó jellemzésből, és a planéták jelentéseit analógiásan kell értelmezni. Tehát mi emberek csak próbáljuk földi szavakba bele passzírozni a jelentésüket, de azok ettől sokkal többet foglalnak magukba.
Köszönöm, hogy elolvastátok. Hamarosan folyt. köv.
Üdv: Korinna.


2 megjegyzés:

Adriana Timko írta...

Wow Mirus, ez fantasztikus volt. Nagyon tetszik az ismeretterjeszto blogod, es hogy hozzacsatolsz szemelyes dolgokat az nagyon emberive es erzelmesse teszi az irasod. Jo latni, hogy beleteszed magad is, latvanyos nyitas reszedrol. JO szulok, rossz szulok, nincs ilyesmi, csak tanulnivalo van, es koszonnivalo. Neked is koszonom ezt a tartalmas irast!

Korinna írta...

Koszike Dragam!! Tudod a Sárkány évében nincs halasztani valónk! Ölellek.